Door op 17 februari 2017

Vluchtelingen in het nieuws: raakt me altijd!

Ik lees de “krant” altijd graag via internet. Ik kan met gemak een tijdje zoet zijn om van artikel naar artikel te ‘bladeren’ en switch van de geschreven pers naar uitzendingen van de diverse nieuwszenders. Voor mij geen papieren krant meer. Meestal heb ik er niet zo veel tijd voor maar vanavond was de raadsvergadering vroeg klaar dus ben ik lekker even in het hoekje van de bank gedoken om het gemiste nieuws van afgelopen week in te halen.

Maar van sommige berichten wordt ik gewoon verdrietig. Ik kan er met mijn pet niet bij. Van de week las ik al het artikel over het hoge aantal omgekomen vluchtelingen bij het oversteken van de Middellandse Zee tijdens het afgelopen jaar. Net kwam ik dat bericht weer tegen en zag nu pas eigenlijk voor het eerst de foto van een reddingswerker met op zijn schoot een klein kindje en op de achtergrond een boot vol andere overlevenden.

Als je dan zo’n foto ziet van zo’n klein huilend mannetje dan breekt toch je hart! Wat zal er van zo’n ventje worden en zou hij daar alleen zijn of heeft hij zijn ouders nog bij zich? Waar brengen ze hem heen?

Twee weken geleden las ik op Omroep Flevoland een artikel waarin stond dat het COA de extra opvangplekken in de AZC’s in Flevoland weghaalt en voor mijn gevoel zijn dit soort dingen echt niet te rijmen.

De kans is heel erg groot dat dit zo’n jochie ergens in een tentenkamp terecht komt: in Italië of Griekenland. Ik zag een foto van kapot gewaaide tenten in de sneeuw waar tussen een moeder met haar kindje in de kou stond te kijken naar de fotograaf.

Nederland stuurt Griekenland 100.000 euro aan hulpgoederen. Kussens, matrassen, dekens en verwarmingen.

Ik heb geen idee maar ik kreeg nou niet bepaald de indruk dat er veel elektriciteit zal zijn in die tentenkampen, dus wat moet je dan in vredesnaam met een verwarming?

Die mensen leven daar in mensonwaardige omstandigheden en Nederland stuurt dekens en matrassen. Kinderen wonen daar zonder uitzicht op verbetering, in kapotte tenten, of eigenlijk zijn het gewoon stukjes plastic, middenin de sneeuw en ze zijn alleen maar bezig met overleven….. en het COA saneert in ons land de opvangplekken voor asielzoekers. Dan zie ik zo’n foto van zo’n ventje en kan er bijna bij huilen.

Vorig jaar was er een actiegroep die zich “we gaan ze halen” heette. Ik heb geen idee of die nog bestaat.

Ik zou voor willen stellen om die 100.000 euro te gebruiken om daarmee die kinderen uit die gruwelijke Griekse tentenkampen te halen. In Flevoland is nog wel plek vrij om ze op te vangen.