Door Rense van der Heide op 21 oktober 2018

Ter nagedachtenis aan Wim Kok

 

Toen ik zaterdag in de vroege avond hoorde dat Wim Kok was overleden, overviel mij een naar gevoel. Verdriet zeker, maar het was meer: een goede bekende, iemand die dichterbij was dan ik me heb gerealiseerd, is er niet meer.

Als oude PvdA-er heb ik Wim Kok gezien als voorzitter NVV en later FNV, als partijleider PvdA, als minister van financiën en als Premier van twee paarse kabinetten.

De rode draden die door zijn werkend leven liepen waren volgens mij integer handelen, gaan voor de goede zaak op een praktische manier, en sociaaldemocratie. Zo heb ik Wim Kok ervaren. Ik ken iemand, die lang met Kok heeft samengewerkt in de vakbeweging, eens horen zeggen: “Wim Kok zou nog geen rijksdaalder declareren waarvan hij niet zeker wist of dat geoorloofd was”. Toen Kok veel kritiek kreeg als Commissaris bij o.a. ING, heb ik diezelfde man horen zeggen: “Het zou mij niets verbazen als bij zijn overlijden blijkt, dat hij het meeste geld van de vergoedingen heeft geschonken aan goede doelen met betrekking tot minder draagkrachtige- en invalide mensen”.

Ik heb Kok niet intensief meegemaakt als leider van de PvdA. Ik weet daar te weinig van, wel weet ik dat zijn uitspraak: “De PvdA moet de ideologische veren afleggen” enorm verkeerd is begrepen, wat grotendeels zijn eigen schuld was door het zo te zeggen. Volgens mij was zijn boodschap toen dat de sociaaldemocratie zich moest vernieuwen. Daar heeft hij een aanzet toe gegeven, hoewel Kok geen echte ideoloog was. Hij werkte hard voor de doelen die behaald moesten worden.

Kok heeft zich als Premier laten zien als goed staatsman, een wijze man. Hij heeft in die periode veel goed werk gedaan voor Nederland, werk waarvoor we dankbaar kunnen zijn. In die periode heeft hij moeilijke zaken moeten opknappen, wat hij met veel wijsheid heeft gedaan. Ook waren er bittere pillen te slikken.
De woorden die hij uitsprak aan het einde van de documentaire over zijn werk, waarna hij begon te huilen, ontroeren me steeds weer: “Het hoofdstuk Sebrenica zal nooit af zijn, er worden nog steeds regels aan toegevoegd…., ook nu nog” dat is heel moeilijk, voor veel mensen, en voor mij ook….! Kok was een goed mens, ik hoop dat hij zijn rust heeft gevonden.

 

Namens de PvdA Dronten

Rense van der Heide

Rense van der Heide

Rense van der Heide

Nr. 3 op de kandidatenlijst Omschrijf jezelf in een paar woorden: Ik ben een man die het beste functioneert in harmonie. Als er ergens een probleem kan ontstaan zal ik snel proberen dat te voorkomen, ik geloof in samen dingen doen, hoewel ik ook prima alleen kan werken en ook alleen kan zijn. Humor is voor

Meer over Rense van der Heide