Suzanne Stoop neemt na 12 jaar afscheid

30 maart 2022

Lieve mensen,

Het was in 2009 dat mijn politieke moeder haar vertrek aankondigde. Annemiek van der Meulen zou niet meer terugkeren in de gemeenteraad. De vrouwelijke raadsleden waren toen nog op één hand te tellen. Ik werd met open armen ontvangen want er was vrouwelijke opvolging gevonden. Ik was de eerste en misschien wel de enige vrouw op de lijst. Je staat meteen met 1-0 achter. Ik voelde een enorme drang om me te bewijzen.

En het gebeurt niet alleen bij mij. Velen van ons herkennen dit. Tot op de dag van vandaag. Want in de Flevopost lees ik, dat het opmerkelijke feit dat Danieke van Baal meer voorkeurstemmen heeft dan de lijsttrekker, komt omdat GroenLinks-stemmers de gewoonte hebben om op de eerste vrouw te stemmen. Ik trek me dat aan en ben nu in de gelegenheid daar ook wat van te vinden. Het is niet alleen vanwege je vrouw-zijn dat er op je is gestemd. Danieke je bent een inspirerend en verfrissend raadslid! En het wordt tijd dat we dit soort vrouwonvriendelijkheid niet meer accepteren! Wellicht onbedoeld, maar desalniettemin is het niet ok.

Je hebt nu minimaal twee handen nodig om de vrouwelijke raadsleden te tellen. Maar we zijn er nog niet. Want het is opvallend dat werkgroepen, een auditcommissie of als er een klein comité nodig is voor wat dan ook, dat zo’n groep vaak geleid wordt door een man.

Het is typisch om over een vrouw te zeggen dat ze haar mannetje staat. Het is beter om dat niet meer te zeggen. Ik wens alle vrouwen in de raad toe dat ze haar vrouwtje staat. Dat er in het vervolg ruimte is om te mogen twijfelen, om onzeker te zijn om je af te vragen of je het wel kan om even na te denken. Dat we elkaar daarin steunen man en vrouw en wat vaker een vrouw naar voren schuiven. “Dat moet jij doen! Dat kan jij!”

We zijn allemaal mensen, maar we zijn niet allemaal gelijk. Ik heb mijn gezin vaak als voorbeeld gebruikt. En een van die voorbeelden ging over gelijke kansen. Als ik mijn kinderen allemaal precies hetzelfde geef, dan doe ik ze waarschijnlijk allemaal tekort. De één is goed in rekenen, de ander goed in taal. De één is groot en komt overal zelf bij en de ander moet ik optillen. Je geeft niet evenveel, je geeft wat nodig is en waar ze behoefte aan hebben. Je probeert je tijd en aandacht te verdelen op een eerlijke manier. Geef elkaar daarom geen gelijke kansen, maar geef eerlijke kansen! Soms heb je een klein duwtje nodig.

Toen ik mijn kinderen vertelde dat ik zou stoppen met mijn raadswerk, reageerde ze wat mij betreft iets te enthousiast. Ik kreeg het gevoel alsof ik ze jarenlang in de steek had gelaten. Maar ik weet dat dat voor hen misschien zo voelde, ik weet ook dat het er een beetje bijhoort, want ik was misschien nog wel erger. 

Mijn moeder begon weer met werken toen ik 13 was en ik vond het verschrikkelijk. Ik wilde een moeder in een bloemetjesjurk die mij s middags opwachtte met een koekje en een kopje thee, maar ik kreeg ineens een moeder die carrière ging maken. Ik heb me daar als puber vreselijk tegen afgezet en ook later nog in mijn jong volwassenheid en misschien ook nog wel daarna.

Lieve Mama,

Ik weet niet of het kan, maar ik ben met terugwerkende kracht ontzettend trots op je. Zonder het me goed te beseffen was je mijn voorbeeld en dat zul je ook blijven.

Lieve mensen,

Dat ik hier nu sta is niet alleen mijn eigen verdienste. Je hebt ook een portie geluk nodig. Er zijn raadsleden die heel graag door hadden willen gaan, maar door privé omstandigheden niet meer door konden. Er zijn raadsleden die er niet meer zijn. Dan denk ik aan Nelleke. En er zijn raadsleden die niet meer terugkeren omdat de kiezer uiteindelijk heeft gekozen. Dus met dat in mijn achterhoofd ben ik dankbaar en nederig voor deze bijzondere onderscheiding.

Tot slot, lieve collega’s,

Ik heb dit ambt met grote dankbaarheid aanvaard. Meer dan ooit staat de lokale democratie onder druk. De opkomst was bedroevend laag, maar laat je er niet door ontmoedigen en trek het je ook niet te veel aan. De tijd waarin we leven is ingewikkeld. Laten we het proberen te ontwikkelen. Laagje voor laagje, stap voor stap. Het vertrouwen komt te voet.

Het ga u goed.