Johan Janmaat overleden

1 augustus 2023

Johan Janmaat, PvdA’er van het eerste uur, is overleden. Hij was 75 jaar lid van onze partij. Dat is bijzonder, want het komt maar zelden voor dat iemand zo lang lid is.
Johan is zijn hele werkende leven boer geweest. Eerst in Emmeloord en later in Dronten waar hij een akkerbouwbedrijf aan de Rendierweg had.
Hij zat in Dronten twee perioden voor de PvdA in de gemeenteraad in de tijd dat Eppo van Veldhuizen burgemeester was. Vanaf 1986 was hij acht jaar lid van de Provinciale Staten.

Bij zijn afscheid als raadslid sprak van Veldhuizen hem toe met de volgende woorden: ” U was altijd moeilijk plaatsbaar, omdat u als landbouwer lid van de PvdA bent; dat komt niet vaak voor. U bent een origineel mens en we waarderen uw eerlijkheid, oprechtheid en humor.”
Fred van Kuik (oud raadslid en voormalig wethouder) zat in die tijd een aantal jaren met Johan in dezelfde fractie. Hij vertelt: “Johan was een echte socialist van de doorbraak, maar vond ook dat de lokale politiek, uiteraard primair gericht op de eigen bevolking van de gemeente, steeds geplaatst moest worden in het licht van landelijke, Europese en wereldproblemen.”
“Goede huisvesting (sociale woningbouw), onderwijs en gezondheidszorg  waren voor hem  belangrijke thema’s. En natuurlijk was hij in de fractie onze landbouwdeskundige. Wat me ook is bijgebleven is zijn praktische instelling. Principes waren zeker belangrijk, maar iets bereiken voor de mensen en de samenleving moest steeds  doel zijn. Johan was een fijne man die zich als mens tot het uiterste heeft ingezet voor het goede in de wereld, dichtbij en veraf.”

Toen Johan Janmaat op 1 mei jl. de speld voor 75 jaar lidmaatschap kreeg overhandigd, zei hij zelf over die periode: “Dat was een mooie tijd. Het was een tijd van bouwen en nieuwe plannen maken. Mensen moeten in beweging blijven, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. Dat is ook mijn wens voor de huidige PvdA; dat ze er in slagen om de boel in beweging te houden.”

Volgens zijn kinderen bleef hun vader tot het laatst geïnteresseerd in de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en had hij daar ook een mening over. Van de aangekondigde nauwe samenwerking tussen PvdA en Groen Links was hij een groot voorstander.
Johan Janmaat werd 98 jaar.