Congres PvdA op 4 februari in Den Bosch

9 februari 2023

door Liesbeth Korteweg

Mijn ervaringen bij het PvdA congres op 4 februari 2023 jl.
Het werd een drukke overvolle dag waarin veel onderwerpen aan de orde kwamen. Het ochtend programma werd geopend door partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent. Er kon gekozen worden voor nieuwe functionarissen voor de partij, via je ingelogde mobiele telefoon. Vaststellen van de Kandidatenlijst Eerste Kamer, stemmen over moties uit de PvdA Ledenkamer en verkiezen van nieuwe functionarissen. De internationale secretaris werd Ties Huis in ’t Veld.
Tussen de middag werden er lunch-dozen uitgedeeld. De inhoud was voortreffelijk! Heerlijke broodjes en drinken plus een fruitje toe.
Het middagprogramma begon met een forum van 4 prominente PvdA vrouwen die vertelden over de fase van de emancipatie zoals die door de tijd is verlopen. 1e fase: vrouwenkiesrecht 1919, 2e fase: Economische onafhankelijkheid van vrouwen. 3e fase: homobeweging. 4e fase: Genderverschil.
Maar nog steeds zijn vrouwen niet gelijkgesteld aan mannen!!! Populisme is een enorme bedreiging voor vrouwen! (ga eens op zoek naar de feminist in jezelf)
De PvdA en GroenLinks gaan niet fuseren maar er gaan de komende tijd gesprekken komen tussen beide partijen; om het politieke spoor te bepalen in een brede linkse samenwerking voor de 1e Kamer verkiezingen. De SP voelt daar niets voor. Er werd gestemd over een referendum voor een fusering voor de 2e kamer en de uitslag was: ruim 87% vóór. Dat geldt ook voor het samengaan in Europa een rood \ groene partij. De stemming gaf weer 87% vóór! Ook een leden referendum kreeg 81% vóórstemmers.
Er moet nog wel een statutenwijziging komen om samen mee te kunnen doen aan de verkiezingen. We konden daarop stemmen en de uitslag was maar liefst 89.33 % vóór! Ook een voorstel dat het mogelijk moet zijn om een dubbel lidmaatschap aan te gaan was 85.24% vóór! Een laatste stemming ging over de verandering als een gezamenlijke dakpanconstructie, ook daar was een groot aantal stemmers vóór nl 90%. Thuis konden mensen ook meestemmen die in verbinding waren met de locatie via hun telefoon.
Na een afsluitende speech van Esther-Mirjam Sent zijn we gezamenlijk naar de naastgelegen Brabanthal gegaan, waar GroenLinks die dag had doorgebracht.
Er werd op feestelijke wijze door Jesse Klaver en Attje Kuiken het glas geheven op de nieuwe samenwerking.
Het was er dusdanig druk in die hal dat we maar even zijn gebleven. Achterin, en daar stonden wij, kon je niet zien wie er op het podium stond. Het ging er in ieder geval zeer feestelijk aan toe.
Ik persoonlijk heb het een heel leuke ervaring gevonden. Het voelt goed om onder gelijkgestemden te zijn!

Met hartelijke groeten,
Liesbeth Korteweg