Buurthuizen in verschillende wijken in Dronten?!

19 april 2023
De gemeente gaat onderzoeken of er in Dronten behoefte is aan buurthuizen in de verschillende wijken. In een door Leefbaar Dronten ingediend voorstel, gesteund door Dronten Sociaal, D66, ChristenUnie en GroenLinks, wordt het college opgedragen nog voor het zomerreces met de uitkomsten van dat onderzoek te komen. Dat gaat niet lukken, zei wethouder Peter Duvekot, maar de partijen namen ook genoegen met het vierde kwartaal als uiterste deadline.
Aanleiding voor het voorstel van LD was het initiatief en de petitie van een grote groep inwoners van Dronten-Zuid voor een buurthuis in hun wijk. Er is daar behoefte aan een ontmoetingsplaats, waar mensen bij elkaar kunnen komen voor activiteiten, een goed gesprek of een lekkere bak koffie.
Niet alleen moet onderzocht worden, samen met inwoners, maatschappelijke partners en kerken, of er behoefte is aan een buurthuis, maar ook welke functies zo’n voorziening moet hebben en welke vorm van beheer wenselijk is. Bovendien willen de partijen dat onderzocht wordt of er in Dronten-Zuid een pilot kan worden gehouden, zodat daar de eerste ervaringen kunnen worden opgedaan.

Een breed gedragen voorstel maar PvdA Dronten stemde niet in met dit voorstel. Sandra Nobel legt uit dat zij het niet verantwoord vinden om nu met dit voorstel in te stemmen. In het tweede kwartaal van dit jaar gaat de gemeente zich buigen over het accommodatiebeleid: welke gemeentelijke gebouwen, zoals scholen en sportvoorzieningen, zijn aan nieuwbouw of renovatie toe en hoeveel geld gaat dat kosten? Zij wil dat onderzoek eerst afwachten. ‘Want kan dit financieel wel? Dat gaat ook om verwachtingsmanagement: je wekt nu toch verwachtingen in Dronten-Zuid.’ Nobel vond het daarom niet verantwoord nu met dit voorstel in te stemmen. CDA en VVD waren dat met haar eens.

Het steekt Nobel ook een beetje dat de gemeenteraad onlangs in Swifterbant te maken kreeg met een enthousiaste groep jongeren die ook graag een eigen pek willen. ‘Daar zeggen we tegen: kom met een goed plan en ga zelf op zoek naar draagvlak, een pand en geld.’

uit Flevopost van 7 april 2023 door Kees Bakker