Door op 6 april 2016

Weg met dat overbodige plastic!

Sinds januari 2016 is een verbod op het verstrekken van gratis plastic tasjes van kracht.
En ook al wordt er wel eens gemopperd over de zin en onzin van deze maatregel, het valt op dat het winkelend publiek steeds vaker shopt met een zelf meegebrachte tas. De enorme hoeveelheid gratis plastic tasjes komt nu in veel mindere maten in ons milieu terecht en dat is een goede eerste stap, alhoewel het nu nog te vroeg is om deze maatregel ook werkelijk meetbaar te maken.

Maar wat mij betreft kunnen we nog wel een stapje verder gaan! Want wat dacht u van overbodige verpakkingsmaterialen zoals de plastic wikkel om reclamefolders?

Je afval netjes weggooien en goede afvalscheiding is 1 ding, maar het simpelweg verminderen van afval door overbodige verpakkingen weg te laten zou wat mij betreft minstens zoveel prioriteit moeten krijgen.

Veel (plastic) verpakkingen zijn noodzakelijk om producten te beschermen of langer vers te houden, dit helpt bijvoorbeeld voedselverspilling voorkomen. Dit is dus verpakking wat een heel duidelijk nut heeft en dit argument wordt dan ook graag gebruikt door de producent van een product of verpakking.

Maar er zijn ook (plastic) verpakkingen die dit nut niet hebben.
Zoals het plastic omhulsel wat dus soms om een pakje reclamefolders zit. Net als de plastic tas in de winkels is ook dit plastic voornamelijk bedoeld voor het gemak. In dit geval het gemak van de folderbezorgers.

Verantwoord produceren, afval scheiden en recyclen is hartstikke goed. Gewoon minder afval produceren is altijd beter. Zeker nu enkele weken geleden in het nieuws kwam dat recyclen van plastic momenteel duurder is dan het produceren van nieuw plastic door de lage olieprijzen.

Omdat het milieu ook bij de PvdA hoog in het vaandel staat, is het goed eerst eens in de spiegel te kijken. Want tot mijn ongenoegen blijken ook de folders van onze eigen partij verstuurd te worden in plastic folie. In dit geval is deze folie bedoeld om het adreslabel mee te kunnen sturen. Maar ook dat kan anders want tegelijk met het laatste PvdA magazine viel ook een boekje van een postorderbedrijf op de mat met op een van de hoekjes van de kaft keurig netjes mijn adres geprint.

Daarom doe ik hierbij een oproep aan onze eigen partij, maar eigen aan alle bedrijven en organisaties in ons land; stop met dit overbodige plasticje! Benader het bedrijf wat de mailings verzorgd en vraag naar de mogelijkheden van het verspreiden van folders en magazines, zonder extra plastic folie er om heen!!