Door Suzanne Stoop-Aszink op 20 juli 2017

Speech van de kersverse lijsttrekker.

Beste mensen,

Wie van ons denkt dat de PvdA, de sociaal democratie, meer dan ooit tevoren nodig is in onze samenleving?

Het is goed om ons ervan bewust te zijn, waarom we hier met z’n allen zitten?
Waarom we ons actief inzetten voor de lokale politiek. De een wat meer op de achtergrond en de ander wat meer op de voorgrond.

Waarom doen we dat eigenlijk? Zeker na die gigantische nederlaag bij de tweede kamerverkiezingen? Dat deed pijn. Er was boosheid, teleurstelling, maar ook vooral onbegrip. Maar niemand van ons is weggegaan. We zijn hier en kennelijk geloven we nog steeds in het bestaansrecht van de sociaal democratie.

Ik noem een aantal voorbeelden waar wij voor staan. Waar wij voor vechten.

Een basisschool besluit ineens dat leerlingen vanaf groep 6 zelf een notebook moeten aanschaffen voor het onderwijs. De notebooks worden op school bewaard, want dat is wel net zo veilig. En voor wie het niet kan betalen is er wellicht een betalingsregeling mogelijk met de leverancier van de notebooks.
Als we dit horen, dan laten we van ons horen, want dit kan en mag niet! Het onderwijs moet toegankelijk zijn voor ieder kind en het mag niet uitmaken, hoe groot de portemonnee van je ouders is! De aanschaf van een computer mag ouders niet ontmoedigen om dan maar voor een andere school te kiezen. Kinderen verdienen eerlijke kansen!

Nog een voorbeeld. Duurzaamheid. We zijn ons er allemaal van bewust dat we voor een grote uitdaging staan. Alle partijen hebben duurzaamheid hoog op de agenda. Maar duurzaamheid is nu nog een luxe. Niet voor iedereen is het weggelegd om te investeren in zonnepanelen. Vandaar dat we blij zijn dat de duurzaamheidsleningen met 400.000 euro wordt verhoogd. Het is een groot succes gebleken om te stimuleren dat mensen die zich dat kunnen veroorloven, investeren in duurzaamheid.
Maar hoe zit het met de mensen die geen eigen woning hebben of amper genoeg inkomen om rond te komen?

De afgelopen jaren was er veel onbegrip tussen de woningbouwcorporatie OFW en de gemeente. Er was gesteggel over de onwil van OFW om te investeren in nieuwbouw. OFW was van mening dat er geen onwil was, maar dat het eenvoudigweg niet kon, vanwege een gebrek aan financiële middelen en misschien nog wel belangrijker; OFW wilde de huidige woningvoorraad verbeteren en investeren in duurzaamheid. Zodat ook de energierekening van haar huidige huurders omlaag kon! Dat hebben we als PvdA altijd omarmt, en we stonden daar vrij alleen in. Maar het is een sociaal democratische waarde, dat duurzaamheid geen luxe is, maar toegankelijk moet zijn voor iedereen! De aarde kent geen grenzen. Dat doen wij mensen, maar we ademen dezelfde lucht. Iedere partij heeft duurzaamheid straks hoog op de agenda, maar de PvdA onderscheidt zich door niet alleen te investeren voor jezelf, maar ook voor een ander. En dat heeft OFW gedaan.

En mijn laatste voorbeeld is de digitalisering. Het gaat inmiddels zo snel, dat we er niet automatisch vanuit mogen gaan dat iedereen uit de voeten kan op die digitale snelweg. Sterker nog. We moeten ons ervan bewust zijn, dat heel veel mensen hierdoor buitengesloten worden. Dat zijn niet alleen de ouderen. Er zijn meer groepen die moeite hebben met de digitalisering. Onze dienstverlening en zorg moet toegankelijk zijn voor iedereen! Niets is erger, of je nu jong bent of oud. Werkend of werkloos, Arm of rijk, als je het gevoel krijgt dat je er niet meer toe doet!

En daarom zitten we hier. Omdat wij niemand dat gevoel willen geven. Omdat iedereen er toe doet, omdat iedereen meetelt!

Lieve mensen,

Ik ben enorm dankbaar dat ik van jullie het vertrouwen krijg, dat ik dit verhaal en nog veel meer, als lijsttrekker van de PvdA Dronten mag vertellen in de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik wil het bestuur en de kandidaatstellingscommissie bedanken voor de prettige gesprekken. Ik ben er wijzer van geworden en dat helpt mij om met vertrouwen die verkiezingen in te gaan.

Ook het werk van de programma commissie belooft veel goeds.
Ik wil ook een eerlijke zorg delen. De interesse van mensen in de lokale politiek, laat staan om er actief in te worden is wat mij betreft te mager. Ik maak me al jaren sterk om de boel wat op te fleuren. Om politiek voor mijn part meer sexy te maken, wie zei dat laatst Sharon Dijksma volgens mij, om de politiek dichterbij de inwoners te brengen.

We roepen het al jaren en de kloof lijkt nu onoverbrugbaar groot. Of niet? Ik heb het gehad over de toegankelijkheid van het onderwijs, duurzaamheid en digitalisering, maar hoe zit het met de toegankelijkheid in de politiek? In onze partij?

We moeten hier naar durven kijken en er eerlijk over zijn. Onze kwetsbaarheid tonen, want alleen dan kun je een beroep doen op mensen, dat ze nodig zijn. Het is toch gek dat de politiek mensen nodig heeft en niet andersom? De politiek zou er toch voor de mensen moeten zijn. Dienstbaar om het algemeen belang te dienen? Zijn we niet meer nodig? En dat is niet alleen een vraag voor de PvdA, maar voor alle politieke partijen, op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.

De vraag is niet voor wie doen we het nog? Maar waarom doen we het zo? Overal in het land wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van democratie. We zouden niet bang hoeven zijn voor die veranderingen. Het is denk ik onomkeerbaar. Laten we meedenken en meedoen. Misschien vraagt deze tijd om andere oplossingen en om een andere inrichting van ons lokaal bestuur. Ik wil daar graag met jullie, met mijn collega’s en onze inwoners over in gesprek gaan.

Suzanne Stoop-Aszink

Suzanne Stoop-Aszink

Nr. 1 op de kandidatenlijst: Lijsttrekker Suzanne Stoop-Aszink is in 2009 de vorige fractie komen versterken als burgerraadslid. In maart 2010 is zij gekozen als raadslid. Met een boel ambitie is zij begonnen aan haar politieke carrière. Hoewel het niet altijd makkelijk is om in de oppositie dingen voor elkaar te krijgen heeft ze zeker

Meer over Suzanne Stoop-Aszink