Door Suzanne Stoop-Aszink op 27 januari 2015

Pardon?!

Gisteren werd bekend dat de afdrachten van de WIA-WAO al sinds 2011 niet meer worden betaald aan de belastingdienst. Volgens wethouder Piet Bleeker (CDA) heeft ‘één van onze medewerkers iets in de computer aangepast, waardoor de betaling is stilgezet’. Kennelijk is het kinderlijk eenvoudig om zo’n fout te maken, maar het wordt pas een blunder als dat vervolgens jarenlang niet wordt opgemerkt. Niet door ambtenaren, niet door het gemeentebestuur, niet door de accountant en niet door de belastingdienst.

De politiek reageert verbijsterd, geschokt en vol onbegrip. Gisteren werden we overspoeld met reacties. En die reacties waren niet minder schokkend. Iedereen veegt zijn straatje schoon om te beginnen met het CDA. Terecht vraagt de journalist van Omroep Flevoland: ‘Heeft de raad ook niet liggen slapen?’ En hoewel dit niet het moment is om conclusies te trekken aarzelt de fractievoorzitter Jan Klopman geen moment: ‘Nee, de raad is er voor om op hoofdlijnen te controleren.’

Pardon?! We kunnen met zijn allen urenlang vergaderen over een punt en een komma en nu doen we 1,4 miljoen euro af als een ‘klein detail’? Paul Vermast van GroenLinks verbaast zich erover dat ook de accountant geen vragen is gaan stellen toen er geld overbleef bij het personeelsbudget en deze gelden maar gewoon in de algemene middelen zijn gestort. Maar daar was GroenLinks, bij de behandeling van de jaarrekening, toch ook zelf bij?

Dan komt de wethouder nog met een onvergetelijke opmerking. ‘Het gaat niet ten koste van onze burgers, want het geld dat we over gehouden hebben is naar de algemene middelen gevloeid’. Pardon?! Het is op dit moment veel te vroeg om conclusies te trekken. De gemeente is in gesprek met de belastingdienst en de accountant. Het is nog helemaal niet zeker of we geen boete moeten betalen. Sterker nog de kans dat we wel een boete moeten betalen is vrij groot. ‘Beste wethouder, dat kost de burger van de gemeente Dronten geen geld?’ Dat mag u in de raad nog een keer gaan uitleggen!

De raad zal niet alleen het college flink aan de tand moeten voelen, maar ook een stevig gesprek met de accountant is op zijn plaats.

De mooiste reactie kwam trouwens van de wethouder van Financiën Ton van Amerongen (VVD), want die houdt wijselijk zijn mond.

Suzanne Stoop-Aszink

Suzanne Stoop-Aszink

Nr. 1 op de kandidatenlijst: Lijsttrekker Suzanne Stoop-Aszink is in 2009 de vorige fractie komen versterken als burgerraadslid. In maart 2010 is zij gekozen als raadslid. Met een boel ambitie is zij begonnen aan haar politieke carrière. Hoewel het niet altijd makkelijk is om in de oppositie dingen voor elkaar te krijgen heeft ze zeker

Meer over Suzanne Stoop-Aszink