Een dagje meelopen: PvdA kamerlid Henk Nijboer

20 april 2018

Vandaag was dan de dag waar ik eigenlijk al jaren naar uitkijk, maar nooit echt plannen voor had gemaakt. Tot nu. Wat zo ver weg lijkt, is opeens zo dichtbij. Een bezoek aan Henk Nijboer, tweede Kamerlid van de PvdA, is toch echt wel iets dat ik af kan strepen van mijn bucket list.

PvdA: natuurlijk de beste
Nooit geschoten is altijd mis was het spreekwoord dat mijn poging het best omschrijft. Ik heb dit ook zo gezegd in de mail die ik stuurde naar alle Tweede Kamerleden van de PvdA. Ik heb gekozen voor de PvdA, omdat ik zelf lid ben van de PvdA en ik deze partij tegenwoordig erg goed en actief oppositie vind voeren. Bovendien zijn de standpunten van de PvdA natuurlijk de beste standpunten! Ik kreeg al snel reactie, zelfs nog diezelfde avond. Dit had ik nooit verwacht, ik moest gaan kiezen!

Niet normaal: een krant lezen
Ik hou zelf erg van het bijhouden van het nieuws en iets wat op mijn leeftijd niet meer normaal is: de krant lezen behoort tot mijn wekelijkse bezigheden. Het zou dagelijkse moeten zijn, maar we hebben nog altijd de bekende apps, die ik ook nauwlettend volg. Ik zal nog altijd willen dat meer jongeren dit zouden doen. Het is lezen, informatie verwerken en een mening vormen over verschillende zaken: drie vliegen in één klap.

Jongeren: wij zijn de toekomst
Mijn voornaamste drijfveer, naast dat politiek natuurlijk ontzettend interessant is, is dan ook nog steeds om meer jongeren te overtuigen zich te verdiepen in de politiek. Het blijft onze toekomst, wij hebben het straks voor het zeggen. Door het altijd maar over te laten aan de al zittende politici, zonder er zelf over na te denken, wordt deze afstand tot de politiek steeds maar groter. Mijn stap naar Den Haag heeft deze afstand voor mij verkleind en ik hoop meer jongeren aan te zetten om hetzelfde te doen.

Interessant onderwerp: gaswinning in Groningen
Ik begon over het bijhouden van het nieuws, omdat ik moest kiezen tussen de verschillende politici en ik een interessante portefeuille wou kiezen. Wat mij erg interesseert is de combinatie tussen economie en maatschappij en de gevolgen van financiële besluiten op de maatschappij. Eén van de aantrekkelijke stukken om op dit moment over te lezen, vind ik bijvoorbeeld de stukken over de gaswinning in Groningen. Ik kom al vrij snel bij Henk Nijboer terecht, woordvoerder Financiën en Rijksbegroting.

Het Binnenhof: Gemoedelijk en ontspannen
Zo gezegd zo gedaan. Gisteren ben ik door de goede treinverbinding van Dronten naar Den Haag, al vroeg in de ochtend aangekomen in Den Haag. Ik werd goed ontvangen en begeleid naar de locatie van de PvdA op het Binnenhof. Mijn eerste indruk was: een hele gemoedelijke, ontspannen sfeer. De collega’s kennen elkaar en drinken samen koffie. Henk Nijboer had juist deze dag uitgekozen, omdat het een ‘rustige’ dag was. Hier kom ik later nog op terug.

Henk Nijboer: ‘Een rustige dag’
Mijn eerste echte ervaring met ‘de wereld van Den Haag’ was tijdens de algemene vergadering over de Eurogroep, Ecofin-Raad en het IMF. Taaie stof, maar erg interessant. Dat Henk Nijboer een rustige dag had, was hier niet te zien. Tijdens het debat was hij naast het stellen van de juiste, duidelijke vragen, bezig met het doorspitten van andere stof voor een andere vergadering. In de schorsing van tien minuten moest hij snel een ontbijtje naar binnen werken. Ik werd overigens overal zeer leuk ontvangen en heb gepraat met verschillende Kamerleden en ook de verantwoordelijke over de grote staatskas: minister Wopke Hoekstra, maakte tijd vrij voor een praatje en een foto.

Lunchen: een normale zaak
Na deze goede ervaring heb ik samen met Nijboer en Dirk Slieker, een beleidsmedewerker van Nijboer, geluncht en keek ik mijn ogen uit voor iets dat voor de medewerkers op het Binnenhof normale zaak is. De grote namen zaten allemaal gezellig bij het tafeltje van hun eigen partij, met elkaar te eten. Dirk Slieker nam mij mee voor een rondleiding naar plekken waar je niet snel zal komen als bezoeker. Mooi om de prachtig, oude bibliotheek te zien van de Tweede Kamer.

Elsevier: een interview met rechts
Ik heb grote respect voor het werk van alle medewerkers van de fractie. Zoals Nijboer zei had hij een rustige dag, ik vraag me af hoe zijn drukke dagen eruit zien. Een ‘interview’ met Elsevier stond op de planning. De journalist van het rechtste weekblad gaf bij het begin aan behoorlijk rechts te zijn. Volgens mij heeft Nijboer met zijn woorden deze journalist behoorlijk weten te overtuigen en is de journalist met een klein rood kleurtje de ruimte verlaten.

Nederlaag: heel gebouw wordt een verdieping
Natuurlijk kan je niet om de verkiezingsnederlaag heen. Het verschil is alleen al te zien in de fractiekamer, of de overgang van een heel gebouw naar slechts één verdieping. Overigens wel de mooiste verdieping met een goed uitzicht! Ik ben er echter van overtuigd dat dit meer motivatie geeft om ons (als PvdA’ers) nog harder in te zetten, om de mooie idealen aan de mensen te brengen.

Vertrouwen: gaan we terugwinnen!
Oppositie voeren heeft zo zijn voordelen en ik zie dat de PvdA daar goed gebruik van maakt. Je hebt meer ruimte om je in te bewegen en wordt niet binnen de perken gehouden door een gedeeld regeerakkoord. Neem bijvoorbeeld de recente plannen op het gebied van de AOW leeftijd. Ik hoop dat iedereen dit inziet en het vertrouwen in deze prachtige partij terug wordt gewonnen!

Jorn Weessies (17)

Trots lid PvdA